Oprichting
“Een nieuw koor in Hengelo” staat in het Het Hengelose Dagblad van 16 mei 1980 te lezen.
Het artikel meldt dat iedere woensdagavond in de Anninksschool aan de Bergweg in Hengelo flink gerepeteerd wordt door enthousiaste zangers en zangeressen. Met hulp van cassettebandjes kunnen de nummers “Let it be” van de Beatles, ”Edelweiss” uit de Musical Sound of Music en “La Montanara” ook thuis geoefend worden.

In februari 1980 nam muziekdocent Eddy de Jong het initiatief tot het oprichten van het koor, dat de naam Koor’80 krijgt. Er waren in die tijd genoeg kerkkoren, operette-verenigingen en zangverenigingen met een klassiek repertoire, maar nog geen koor dat de zogenaamde “evergreens” ten gehore bracht. Nummers die lekker in het gehoor liggen uit de jaren ‘60 /‘70. Na een jaar van hard repeteren vond het eerste optreden plaats tijdens een ontspanningsavond van HEOS (Hengelose omroepstichting). Daarna optredens in de verzorgingshuizen Hooghagen en Backenhagen. In 1982 konden ook de bewoners van het P.C Borsthuis genieten van Evergreen-songs.

Goed instuderen en perfectioneren van het repertoire wierp zijn vruchten af. Het koor bleef niet onopgemerkt. Dat bleek wel uit het feit dat het koor werd uitgenodigd voor een optreden in het Theaterprogramma in het Concertgebouw. Een concert met medewerking van de Twentse Orkestvereniging, een kinderkoor en het koor “de Gildebroeders” van de Volkshochschule Greven-Emsdetten.

Vijfjarig bestaan
In zijn vijfjarig bestaan verzorgde het koor diverse uitvoeringen met als hoogtepunt een radio-optreden. De opname was in het cultuurprogramma van Radio Oost te beluisteren. In de Sionskerk werd het vijfjarig bestaan gevierd met een lustrumconcert. Deze keer met medewerking van muziekvereniging Armonia. De entree voor dit lustrumconcert bedroeg indertijd een rijksdaalder.
De populariteit van “Koor 80” gaat zelfs over de grens van Nederland. Ze werd uitgenodigd voor een gala-avond, het “Kreissmusikfest” in Ibbenburen . Een muziekfeest van drie dagen waaraan ruim 800 mensen aan meededen.

Tienjarig bestaan
Er bleek behoefte te bestaan aan lekker klinkende melodieën en de “evergreens” lagen bij jong en oud goed in het gehoor. In het tienjarige bestaan trad het koor veel op. Hoogtepunten waren de uitvoering in het Concertgebouw in Hengelo, de filmopname bij kasteel Twickel en bij de watermolen van Oele.
Het koor dat in 1980 persoonlijk door Eddy de Jong was opgericht, kreeg in 1992 de officiële status van vereniging onder de nieuwe naam “Evergreen koor80”.

In de loop der jaren heeft het koor een belangrijke reputatie opgebouwd in het Oosten van het land maar ook in Duitsland. Zo zong het mee in het Korenmanifest met medewerking van Margiet Eshuis. En in de Twentse “ Night of the Proms” onder leiding van vader en zoon Luttikhuis, in het mega concert “Night of the Cable” met medewerking van Henk Poort, Marco Bakker en Ernst- Daniel Smit. Ook werd deelgenomen aan het drie stedenconcert in het Rabotheater.

Vijfentwintigjarig bestaan
Onder leiding van dirigent Miriam van den Hoeven en pianist Denitza Yordanova werd het vijfentwintig jarige jubileumconcert in de Waterstaatskerk gegeven.
In de voorbereiding werd veel energie gestoken, een theaterregisseuse heeft er zorgvuldig op gelet dat het koor dynamische oogde. Het concert werd dan ook met volle inzet gegeven voor een enthousiast publiek. Gedurende het hele “jubileum” jaar werden de verpleeg en verzorgingshuizen getrakteerd op gratis concerten en optredens. Ook werd een weekend door gebracht in Elst-Gelderland waar ook optredens werden verzorgd.

Na intensief bezig te zijn geweest met het instuderen van een nieuw repertoire maakte het koor een tour door Twente en gaf meerdere concerten. Medewerking aan de concerten werd verleend door Diet Gerritsen met haar ensemble Pret a Partir, Miriam Kroeze (cello) en Frank Deiman (piano), met Karin Hertsenberg-sopraan en de dansgroep GV omhoog uit Wierden.

Dertigjarig bestaan
Het koor kan terug kijken op een mooie geschiedenis van dertig jaar, wat groots met een reünie en een jubileumconcert in de Waterstaatskerk gevierd is.
Het was voor de organisatoren nog een hele klus om alle oud koorleden te traceren. In Waterstaatskerk werd een klein museum gecreëerd. Foto’s, koorkleding en vele andere attributen van de afgelopen 30 jaar waren te bezichtigen. In dit jubileum jaar werd een oud-koorlid vanwege zijn vele verdiensten voor het koor benoemd tot erelid.
Het koor kan terug kijken op een mooie geschiedenis van dertig jaar, wat groots met een reünie en een jubileumconcert in de Waterstaatskerk gevierd is.

 

Heden
Het koor is en blijft zeer actief. Geeft ieder jaar diverse concerten, neemt ieder jaar deel aan Amusing Hengelo, verzorgt optredens in verzorging- en verpleeghuizen en treed op bij het cultuur podium de “Houtmaat”.
Ook na dertig jaar zit het koor niet stil. We hebben een metamorfose ondergaan, waaruit de nieuwe kleuren, kleding, repertoire een nieuwe website en onder de nieuwe naam“ Everpop” zijn ontstaan. Het koor richt zich hiermee sterk op de toekomst. Vernieuwing is de inzet!
Dit allemaal onder leiding van dirigent Mathijs Kraan en pianist Denitza Yordanova.